Sodelovanje

Osebe, ki sodelujejo v raziskavi SHARE, so bile v vzorec izbrane naključno. Vzorec vključuje posameznike, ki so dopolnili 50 let ali več, in njihove partnerje ne glede na starost. Vsaka izbrana oseba je edinstvena in predstavlja pomembno skupino prebivalstva, zato je za kakovost zbranih podatkov ter zanesljivost izsledkov raziskave njeno sodelovanje zelo pomembno.

V kolikor ste prejeli naše vabilo k sodelovanju, vas prosimo, da si vzamete čas, sprejmete našega anketarja in odgovorite na naša vprašanja. Vaša udeležba je seveda popolnoma prostovoljna, kar velja tudi za vse nadaljnje ankete. Zelo pomembno je namreč, da več let zaporedoma anketiramo iste osebe, saj le tako lahko znanstveno spremljamo vse spremembe.

Za sodelovanje se vam vnaprej iskreno zahvaljujemo!
PODROBNO
 

Prvi korak

K sodelovanju ste povabljeni tako, da od nas prejemete osebno pismo z vabilom.

Drugi korak

Nato vas bo osebno ali prek telefona kontaktiral/-a naš anketar/-ka in se z vami skušal/-a dogovoriti za termin obiska, ki vam najbolj ustreza.

Tretji korak

Vi sami določite, kdaj vam najbolj ustreza. Nekateri ljudje se najraje pogovarjajo zvečer, drugi dopoldan, spet tretjim bolj ustrezajo vikendi, skratka, izberite termin, ki najbolje ustreza Vam.

Četrti korak

Pogovor z anketarjem lahko poteka na vašem domu, lahko pa tudi na kakšni drugi nevtralni lokaciji, na primer v kavarni ali na vrtu, če vam je neprijetno koga spustiti v vaš dom. Izberite sami.

Peti korak

Anketar vam bo postavljal vnaprej pripravljena vprašanja, ki se mu bodo prikazovala na računalniškem zaslonu. Vprašanja se nanašajo na različne teme, kot so: družina, zdravje, vaše aktivnosti. Odgovore bo sproti vnašal v računalnik.

Šesti korak

Anketa zajema tudi nekaj preizkusov fizičnih sposobnosti, a vaše sodelovanje v teh preizkusih je popolnoma prostovoljno.

Sedmi korak

Če na katero koli izmed zastavljenih vprašanj v anketi ne želite odgovoriti, povejte anketarju oz. anketarki in ga bo preskočil/-a.

Osmi korak

Na koncu ankete boste v zahvalo za sodelovanje prejeli bon v vrednosti 10 €, ki ga lahko vnovčite v kateri koli poslovalnici Mercator. Če v gospodinjstvu sodelujeta oba partnerja, dobita vsak svoj bon, torej skupaj 20 €.

Nekaj naših anketarjev se je za vas predstavilo. Vabimo vas, da jih spoznate: